46

A- A A+
a

2015. január 1-től változik a magánfőzés – saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés, pálinkafőzés - szabályozása. Magánfőzőnek nevezzük azt a személyt, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközökkel állítja elő a párlatot. A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést a tulajdonszerzést követő

 

15 napon belül be kell jelenteni. Amennyiben a berendezés beszerzése 2015. január 1-jét megelőzően történt, 2015.január 15-ig kell bejelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.évi CXXVII. törvény 67/A.§ (2) bekezdése alapján, a bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

2015. január 1-től a saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége megszűnik, azaz évente 1000 forint átalányadó-fizetési kötelezettség terheli az önkormányzat felé, melynek ellenében 50 liter párlatot lehet otthon főzni.

Jurics Tamás, jegyző