46

A- A A+

A kedvezményezett neve: LÁTRÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A fejlesztés tárgya, célja: Közösségi tér kialakítása Látrányban
A szerződött támogatás összege: 149 682 835,- Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.07.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:
A projekt célja a Látrány Község Önkormányzata tulajdonában és üzemeltetésében levő régi mozi épületének felújítása, valamint az épület udvarának fejlesztése, a teljes ingatlan közösségi funkciók ellátására alkalmassá tétele. A magas üzemeltetési költségekkel szemben, az épület jobbára kihasználatlan. Továbbá az épületben üzemel a település egyetlen gyógyszertára, mely a fejlesztést követően új helyszínen kezdi meg üzemelését.
Az épület egyéb részeit raktárként veszik igénybe vagy teljesen kihasználatlan. A tervezett, felújított állapotban az épület egésze közösségi térként hasznosított, a nyugati, erősen leromlott állapotú szárny felújítva, felruházva az új funkcióval értelmesen kihasználhatóvá válik, a projekt részét képezi az épület funkciójának betöltéséhez szükséges beltéri szabadidős és sporteszközök, használati eszközök, konyhafelszerelés beszerzése.
A helyi önkormányzatnak, a kulturális és oktatási intézményeknek, a községben működő kis- és mezőgazdasági vállalkozóknak, az egyházak képviselőinek, a falu lakosságának, kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak közös érdeke és felelőssége, hogy Látrány a jövőben is még inkább élhető településsé váljon. A település nagyságához képest jelentős számban működnek civilszervezetek.
Jelenleg nincs olyan helyiség, ahol szervezett keretek között a különböző korosztályú lakosság közösségi szabadidős vagy sport célú klubéletet tudna élni. A fejlesztés nagyban hozzájárul a lakosság és főként a fiatalok helyben maradásához, hiszen eddig nem elérhető, az életminőséget javító új települési szolgáltatás lesz elérhető Látrányban.
A tervezett projekt keretében az épület korszerűsítésén és megfelelő méretű közösségi terek kialakításán túl az épülethez tartozó belő udvar parkosítása keretében korszerű pihenő és rekreációs zöldfelület kerül kialakítása.
A fejlesztés célcsoportja a teljes települési lakosság, akik korosztálytól és az épület használatának motivációjától függetlenül (szabadidős tevékenység, sportolás, klub foglalkozások, stb.) mind igénybevehetik az épület felújítás utáni szolgáltatásait, kül- és beltéren egyaránt.
A projekt a fenntartható fejlődés helyi feltételeit biztosítja az épület és a hozzá tartozó zöldfelület korszerűsítésével, az ezáltal nyújtott közösségi szolgáltatásokkal közvetlenül hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzóbbá és élhetőbbé válik. A projekt együtt kezeli a települési infrastruktúra és funkció hiányok pótlását, a környezet kulturált fejlesztését a települési szolgáltatások elérhetőségét, a települési klíma javítását.